Velkommen Gæst log ind eller Bliv medlem  
 

HCM I BRITISH

HCM (Hypertrofisk Kardiomyopati) er en hjertelidelse, der blandt andet ses hos katte - både hos racekatte og huskatte.

Kort fortalt kan man sige, at sygdommen gør, at hjertemusklen fortykkes. Sekundære tegn på HCM kan være pludselig død, blodpropper, mislyd ved hjertet eller væske i/omkring lungerne. HCM er en arvelig sygdom, der udvikles over tid. De færreste katte viser nogen tegn før de er 6 mdr., men ofte skal katte være adskillige år, før der kan ses tegn på HCM. Det gør det lidt svært for opdrættere at håndtere sygdommen, for godt nok kan man scanne, men et HCM-frit resultat giver ikke nogen garantier. Alligevel er scanninger et vigtigt værktøj og BB-klubben anbefaler, at alle opdrættere af British regelmæssigt scanner deres avlskatte hos en HCM certificeret dyrlæge. Der er ingen DNA test for HCM tilgængelig for British.

I andre racer er det set at opdrættere "reklamerer" med at de har et HCM frit katteri. Ingen opdrætter kan vide om man har et HCM frit katteri fordi sygdommen måske først udvikler sig når en avlskat er færdig i avl. Så har man forståelse for sygdommen, så ved man også at den slags garantier ikke findes.

Det er forskelligt, hvordan og hvor hurtigt sygdommen udvikler sig hos katten, mens nogen dør pludseligt kan andre leve med HCM i mange år. Dyrlægen kan vurdere, om medicinsk behandling kan hjælpe katten, men HCM kan desværre ikke helbredes! BB-klubben har udarbejdet en række anbefalinger om HCM scanninger til opdrættere, og vi har samlet lidt information om sygdommen som blandt andet ses i British.

Yderligere information om HCM

Disse to PDF filer giver lidt mere information om HCM.

Information om HCM

Artikel om HCM

BB-klubben anbefaler, at killingekøbere spørger opdrættere om HCM status på forældrekattene, så man ved, hvad status er.

Designed & Developed by: J. Creations
Email : j_creations2001@yahoo.com
ⓒ Copyright 2011 BB-klubben. Billeder og tekst må ikke gengives uden tilladelse.
Browser: Internet Explorer. Minimum skærmopløsning: 1024x768.